Vijf geheimen van overtuigend communiceren

Overtuigend communiceren is een vaardigheid die het verschil kan maken in wel of niet succesvol zijn. Mensen met overtuigingskracht zijn in staat om je schijnbaar moeiteloos hun gedachtengang te laten volgen. En dan gaat het niet alleen om het feit dat je enthousiast ben over hun ideeën, ze laten je ook enthousiast zijn over henzelf als persoon. In dit artikel deel ik vijf geheimen van overtuigend communiceren met je:

Maak verbinding

Mensen zijn eerder bereid je ideeën te omarmen als ze een positief gevoel hebben over wie je bent als individu. Uit onderzoek onder studenten blijkt dat na een persoonlijke introductie van de spreker in 90% van de gevallen overeenstemming over een voorstel bereikt wordt. Zonder deze introductie lukt dat in slechts 55% van de gevallen.

Niet pushen

Overtuigend communiceren betekent dat je assertief en met zelfvertrouwen kunt spreken zonder daarbij als (te) agressief of pusherig over te komen. Gun je gesprekspartner tijd om je idee te laten landen. Als je idee echt goed is, dan bewegen mensen met je mee als je ze maar een beetje tijd gunt. Doe je dat niet, dan haken mensen af, voordat je je idee hebt kunnen presenteren.

Wees helder en concreet

Sprekers met overtuigingskracht zijn in staat hun idee snel en helder te verwoorden. Zorg dat je je onderwerp dermate beheerst dat je het kunt uitleggen aan iemand die geen kennis van het onderwerp heeft. Als je dat kunt, kun je iemand mét die achtergrondkennis (ook) gemakkelijk overtuigen.

Wees oprecht

Oprecht en autenthiek zijn, is essentieel om overtuigend te communiceren. Niemand houdt van nep. Als je oprecht overkomt, roep je vertrouwen op bij je gesprekspartner. Door je te focussen op datgene wat jou van binnenuit drijft en gelukkig maakt, wordt je als gesprekspartner interessant en meer overtuigend.

Lach!

Mensen zijn geneigd om (onbewust (!)) de lichaamstaal van hun gesprekspartner na te doen. Als je dus wlt, dat mensen je idee accepteren en je vertrouwen, houd dan steeds een glimlach op je gezicht. Je gesprekspartner zal geneigd zijn hetzelfde te doen en alleen daarom al zich beter voelen. Lachen werkt dus (ook hier) aanstekelijk.

Nieuws
Datum: 17-02-2015