Happily back to work – zó doe je dat!

Ken je dat? Je hebt een heerlijke vakantie achter de rug en je hebt zo géén zin om weer aan het werk te gaan. Met deze tips overwin je je ‘ik wil nog niet’-gevoel in no time:

Start niet op een maandag

Begin je eerste werkweek op een woensdag of donderdag. Daarmee creëer je voor jezelf een korte eerste werkweek en dat voelt direct een stuk minder confronterend dan direct vol aan de bak te moeten.

Begin de dag ervoor

‘Huh, lever ik nu mijn laatste vakantiedag in?’, hoor ik je denken. Nee hoor, maar het is wel handig om de dag voordat je weer aan het werk gaat een to-do lijstje voor de eerste dagen op te stellen. En op dat lijstje zet je de dingen die de eerste dagen belangrijk zijn. Ook dat helpt om een meer ontspannen overgang van vakantie naar werk te maken.

Sta vroeg op. En neem even tijd voor jezelf

Zet je wekker een half uurtje vroeger dan dat je gewend bent en neem een moment om je plannen voor de eerste dag even te overdenken. Bedenk wat je vandaag wilt bereiken en creëer zo jouw persoonlijke start. De verhalen van collega’s en de mailbox komen daarna wel weer.

Vraag een paar korte updates

Probeer niet om de periode dat je afwezig was in één of twee dagen volledig in te halen. Veel dingen zijn al achterhaald en problemen die eerder superurgent leken, zijn inmiddels allang opgelost. Ga bij een paar collega’s langs en vraag om een korte update van maximaal drie onderwerpen. Vraag of ze het kort en bondig willen houden, ga niet zitten en rond na een of twee minuten af. De rest hoor je later wel.

Verwijder je vakantie e-mails

Stap niet in de valkuil om al je mails op de eerste dag door te nemen. Scan de onderwerpregels op belangrijke zaken en zet de andere mails in een tijdelijke vakantiemap. Na twee weken maak je die map met ongelezen mails leeg. Afzenders van belangrijke zaken hebben inmiddels al een friendly reminder’ gestuurd en de rest is niet belangrijk meer).

Focus op de leuke dingen

Probeer je niet teveel bezig te houden met onzin en nitty-gritty maar besteed je tijd aan leuke onderwerpen of projecten. Zo voorkom je dat je na een dag het gevoel hebt weer behoefte te hebben aan vakantie. Doe dus dingen waar je energie van krijgt en je eerste werkweek vliegt voorbij.  

Welkom terug allemaal.

Vrij naar een artikel van Bill Murphy jr in Inc.com (15 augustus 2016)

Nieuws
Datum: 01-09-2016