Drie valkuilen bij succesvol verandermanagement

Uit een studie van het Katzenbach Center uit 2013 onder senior managers blijkt slechts 54% van (strategische) verandertrajecten succesvol. Dat is véél te laag. Zeker gezien de grote investeringen in termen van geld, verloren betrokkenheid bij medewerkers, verlies van kansen en vertrouwen. Om een organisatieverandering succesvol te laten verlopen, is het belangrijk om je bewust te zijn van drie mogelijke valkuilen:

Medewerkers zijn verandermoe

Als je merkt dat mensen zich onder druk gezet voelen om (te) veel veranderingen in korte tijd te moeten 'absorberen',overweeg dan eens een pas op de plaats maken. 65% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat veel verandervoorstellen niet goed doordacht zijn en met te veel haast geïmplementeerd worden zonder voldoende voorbereidingen. Dat is dus vrágen om problemen. Maak dus dingen af en implementeer lopende projecten met aandachten zorg voordat je aan iets nieuws begint.

Veranderingen zijn niet blijvend

48% van de respondenten geeft aan niet in staat te zijn om de veranderingen duurzaam en blijvend in te voeren. Veranderingen hebben tijd nodig om zich te zetten en bij de implementatie kunnen dingen gaan 'schuren'. Ga dan niet harder duwen (onder het motto 'en we móeten en we zullen'), maar help je mensen om hun processen te verbeteren en bied hen kennis en ondersteuning die ze nodig hebben.

 Medewerkers zijn niet aangehaakt

Veel veranderingen worden letterlijk bedacht in de bestuurskamer en daarna over de organisatie uitgestort. Uit het genoemde onderzoek komt naar voren dat 44% van de medewerkers geen idee heeft wat er van hen in het verandertraject verwacht wordt terwijl 38% aangeeft het niet eens te zijn met de veranderingen. Door mensen uit alle geledingen uit een organisatie tijdens het ontwerpen van de verandering te betrekken, kun je dergelijke implementatieproblemen voorkomen.

Wil je meer weten? Lees dan ook mijn blog over de tien manieren om verandertrajecten met succes te implementeren. Je kunt ook contact opnemen met de auteur: marjan@sharingcuriosity.com

Nieuws
Datum: 30-10-2014