De onzichtbare vrouw....

Veel vrouwen focussen zich op hun werk en hopen dat hun goede  resultaten voor zich spreken. Helaas werkt dat in de praktijk anders: veel vrouwen zijn niet voldoende zichtbaar en doen daarmee zichzelf en hun professionele resultaten tekort. Daarom: 5 tips om zichtbaarder te zijn en professioneel verder te groeien:

Be good and tell it!

Jaja, een vreselijke slogan, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als jij niet de moeite neemt om anderen over je resultaten te vertellen, wie doet het dan wel? Máák dus tijd om je successen met anderen te delen. Het gaat er niet om om te zeggen hoe fantastisch je bent maar om het delen van de tastbare resultaten van je werk zodat anderen zien dat je iets toevoegt aan de groei van je organisatie. Dus weg met die bescheidenheid en gewoon doen!

Vragen = krijgen

Waarom vinden vrouwen het zo moeilijk om in de schijnwerpers te staan en ergens actief ‘voor te gaan’. Het heeft geen zin om je achteraf de vraag te stellen waarom je niet in aanmerking kwam voor een promotie of een project, als je niet eerst zelf je hand opsteekt. Wees niet bang om een opdracht aan te nemen waarvoor je ogenschijnlijk niet alle kwalificaties hebt: je leert het snel genoeg in de praktijk.

‘Nee’ is ook ok

Nauw gelieerd met het voorgaande punt: vrouwen zijn vaak bang voor een afwijzing. Het is een vicieuze cirkel: gebrek aan zelfvertrouwen leidt tot het niet actief opzoeken van kansen. Het krijgen van een afwijzing leidt echter weer tot een dip in het zelfvertrouwen enz. Het leren omgaan met ‘nee’ is onderdeel van een professioneel ontwikkelproces en is dus niet per definitie  een probleem.

Spreek met gezag

Vrouwen eindigen hun zinnen soms in een vragende toon. Dat kan de indruk geven dat ze niet zeker van hun zaak en dat leidt tot een gebrek aan geloofwaardigheid. Probeer daarom je spreekvaardigheid te cultiveren: spreek rustig en met precisie, articuleer goed en creëer zo een meer impactvolle manier van communiceren.

Niet bang zijn

Wees niet bang om de aandacht op je te vestigen met een afwijkind standpunt: als je een  briljant idee hebt, breng het dan met overtuiging ook al wijk je daarmee af van de gangbare meningen. Als je je voorstel niet zelf ter tafel brengt, dan weet je zeker dat er niets mee gebeurt en word je zeker niet meer zichtbaar.

Samenvattend: neem de regie voor je eigen professionele succes! Toon eigenaarschap door een proactieve opstelling, communiceer helder en ga ervoor!

Nieuws
Datum: 11-06-2014