Hoe bereid je je voor op je eerste mediationsessie?

Ok, je hebt een afspraak voor je eerste mediationsessie gepland en natuurlijk ben je een beetje zenuwachtig. Hoe zal het gaan? Hoe zal de andere partij zich opstellen? Wat gaat hij/ zij zeggen of doen? Wat kun je verwachten?

Allereerst: haal even adem! Je hebt al een belangrijke stap gezet om je open te stellen voor mediation. Hiermee neem je de mogelijkheid om zelf regie te houden op een passende oplossing voor het conflict waarin je verzeild geraakt bent. Met de volgende tips bereid je jezelf optimaal voor op het mediationproces en een goede uitkomst ervan:

Krijg je emoties onder controle

Bij mediation gaat het over het uitwisselen van standpunten en het duidelijk maken van individuele belangen. Daarnaast heb je als doel om door middel van onderhandelen tot een gezamenlijke oplossing voor het conflict te komen. Hoewel er ruimte is om je emoties te uiten, is het niet zinvol om helemaal los te gaan met verwijten en (te veel) oude koeien uit de sloot te halen. Probeer indien nodig een alternatieve uitlaatklep voor onverwerkte gevoelens te vinden (een coach of een psycholoog kan je daarbij tijdelijk helpen) en kom zo rustig mogelijk naar je mediationafspraak. Hoe meer rust je meeneemt, hoe beter je je voelt in het proces.

Wees bereid te onderhandelen: kom niet (alleen) ruziemaken

Zoals gezegd: bij mediation onderhandel je zelf, onder begeleiding, over de oplossing van het conflict. Realiseer je daarbij dat het verleden niet veranderd kan worden. Mediation gaat over de toekomst en over hoe jij wilt dat deze er uitziet. (Verder) ruziemaken leidt niet tot een duurzame oplossing. Denk vooraf na over wat voor jou potentieel goede oplossingen zijn en hoe ver je wilt/ kunt gaan in het tegemoetkomen van oplossingsvoorstellen van je gesprekspartner. Mediation betekent ook: compromissen sluiten.

Maak je zorgen kenbaar

Wees eerlijk over waar je je zorgen overmaakt: Benoem ze aan het begin van het mediationproces zodat er aandacht voor is en dat zowel de tegenpartij als de mediator er rekening mee kan houden. Op deze manier vergroot je de kans op een duurzame, passende oplossing waarbij je je goed voelt.

Sharing Curiosity: conflictoplossing en procesbegeleiding

Sinds begin 2014 biedt Sharing Curiosity ook diensten aan op het gebied van mediation. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: info@sharingcuriosity.com.

 

 

Nieuws
Datum: 10-06-2014