Doe het beter dan de rest!

Wij, Nederlanders, zijn een zuinig volkje. Ook als het gaat om onderscheidend vermogen. We zijn al gauw tevreden met een gemiddeld resultaat en steken ons hoofd niet snel boven het maaiveld uit. En dat is jammer: want met een beetje extra inspanning kun je al snel het verschil maken. Vijf tips op een rij:

Stel realistische doelen…. en overtref ze dan!

Stop niet bij het adagium: "Zeg wat je doet en doe wat je zegt". Communiceer bewust bescheiden doelstellingen om ze dan op een overtuigende manier te overtreffen. Je inspanningen zijn gelijk, het effect een veelvoud ervan.

Dingen beter doen hoeft niet meer te kosten: neem fantastische mensen aan.

Alle efficiency- en verbeterprogramma’s ten spijt, uiteindelijk worden je plannen uitgevoerd door mensen. Als je medewerkers en collega’s zich gehoord, gewaardeerd en gemotiveerd voelen, écht geloven in waar je als bedrijf voor staat, dan lopen ze graag nét een stapje harder. Daar kunnen geen customer service protocollen of telefoonscripts tegenop.

Verlies nooit de belangen van je klanten uit het oog.

Managers vergeten vaak dat feed back van klanten waardevolle input is voor het verder verbeteren van producten en diensten. Geen zin in uitgebreide vragenlijsten? Vraag je dan af wanneer je voor het laatst zelf met een klant gesproken hebt.

Maak een perfecte eerste én tweede indruk.

Dat een eerste indruk belangrijk is, dat weten we wel. Het tweede contactmoment van een klant gaat vaak over iets dat fout gegaan is. Juist dan kun je ervoor zorgen dat je als organisatie een positieve indruk maakt: door niet flauw te doen over de klacht, de zaak in overtreffende trap op te lossen en te vragen of je verder nog iets kunt doen.

Zonder goede service ben je nergens.

Je kunt nog zo groot en machtig zijn: als je geen gevoel hebt voor je klanten en niet alles wilt doen om het ze naar de zin te maken, dan ben je nergens. Zéggen dat je klant centraal staat is één, het aantonen in klantcontacten en –communicatie, daar draait het om. En uiteindelijk wordt je daar door je klanten ook op afgerekend.

Nieuws
Datum: 18-04-2014