Duurzaamheid: de nieuwe definitie

Buzzword

Een woord dat je vaak hoort, is ‘duurzaamheid’. Alles moet duurzaam zijn, ruiken of voelen. Binnen elke onderneming wordt er wel eens gesproken over de duurzaamheid van de processen, gebruikte materialen/ producten etc. En vaak belanden we dan in een discussie die gaat over techniek, milieu of veiligheid. Ik wil het belang van het onderwerp niet bagatelliseren, maar denk wel dat een technische discussie voor veel mensen al gauw ongrijpbaar is waardoor een gesprek over duurzaamheid al snel uitmondt in instemmend gehum zonder dat het onderwerp gaat leven of tot vernieuwing leidt.

Nieuw: de zachte aspecten van duurzaamheid

Jan Peter Balkenende betoogde  tijdens de boodschap die hij uitsprak in de Admiraalslezing (een toespraak die hij hield ter gelegenheid van het 525-jarig bestaan van de Koninklijke Marine) dat het begrip ‘duurzaamheid’ echter ook morele of ‘zachte’ aspecten kent zoals integriteit, openheid, transparantie en langetermijnperspectief. En dat spreekt mij enorm aan. Aan de hand van deze begripsinvulling krijgt duurzaamheid een bredere toepassingsscope. Gedaan met bedrijven die van kwartaal tot kwartaal standaard  een bepaald percentage groei van hun EBITA eisen: leg dat soort doelstellingen maar langs de duuzaamheidsmeetlat en bepaal dan maar hoe correct dat je dat vindt.   En wat nou ‘ klant centraal’ als je je bonusafspraken omzet in vaste salarissen: leg dat maar eens uit als je echt belang hecht aan integriteit.

Duurzaamheid als onderdeel van bedrijfsplannen

Graag nodig ik bedrijven uit om vanuit deze definitie van duurzaamheid een nieuwe dimensie toe te voegen aan hun bedrijfsplannen. Geef duurzaamheid een échte plaats in je bedrijfsvoering. Ik ben ervan overtuigd dat dit leidt tot verrassende vormen van vernieuwing en innovatie. En dan zal ik met plezier meepraten over en –werken aan hoe de business modellen van de toekomst eruit zien.

Nieuws
Datum: 01-11-2013