Waarom werk jij waar jij werkt?

Crisis

Het is crisis en daardoor raken mensen hun baan kwijt of zijn ze bang dat ze zonder werk komen te zitten. En soms hoor ik dan 'je moet vooral niet te kritisch zijn bij het zoeken naar een baan. Werk is werk'. Maar is dat zo? Wat zijn de redenen om voor een bepaalde baan of organisatie te kiezen? En waarom zou je niet kritisch mogen zijn?

Avontuur

Natuurlijk: de inhoud van je functie is belangrijk. Bij voorkeur kies je voor een baan die aansluit bij je opleiding en ervaring en waar je ook weer nieuwe dingen leert. Maar is dat voldoende? Mensen zijn snel geneigd om voor het bekende en het vertrouwde te kiezen: iets in dezelfde sector of een vergelijkbare functie. Mijn advies is: kies voor het avontuur! Kies voor een functie in een nieuwe bedrijfstak om zo je horizon te verbreden. Ga júist op zoek naar een functie waarbij je niet gaat voor het comfort maar waarbij je je moet 'stretchen' om er een succes van te maken. Dat geeft veel meer energie en maakt je werk ook véél interessanter!

Verbinding

Mensen verlaten een organisatie als ze geen verbinding (meer) voelen met degene die hen leidt. En andersom is het ook zo: mensen kiezen voor een organisatie omdat het contact met de leidinggevende en collega's goed is. Het gaat dus écht niet alleen om het geld, het uitzicht vanachter het bureau of de goed bereikbare locatie. Sta jezelf toe om deze criteria 'belangrijk te maken' en houd er dus rekening mee bij het kiezen van een nieuwe baan.

Werken voor een vrouw?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in 1953 5% van de (Amerikaanse) beroepsbevolking een vrouwelijke leidinggevende prefereerde. In 2013 is dat percentage gestegen naar 23% (http://www.gallup.com/poll/165791/americans-prefer-male-boss.aspx) Eerljkheidshalve: 35% van de ondervraagden wil het liefst een mannelijke leidinggevende en 41% heeft geen voorkeur (en 1% weet het blijkbaar niet). Ik houd hier geen verkapt pleidooi voor vrouwelijk leiderschap; wél vraag ik aandacht voor het belang dat zaken die je elke werkdag tegenkomt, goed bij je moeten passen. Het zijn belangrijke randvoorwaarden om een succes van je nieuwe baan te maken.

Maatschappelijk engagement

Uit een onderzoek van 'De Normaalste Zaak' blijkt dat mensen het prettig vinden om te werken voor een maatschappelijk geëngageerd bedrijf. Ze zijn daar trots op en hebben een positief beeld van hun werkgever. Bovendien is de werksfeer beter bij bedrijven met een divers personeelsbestand en dat heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim. Als thema's zoals duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen voor jou belangrijk zijn: vraag daar dan naar tijdens de selectieprocedure. De werkgever zal hierin een bewijs zien van jouw interesse in het bedrijf en je profileert je daarmee met onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Altijd doen dus

Durf te vragen

Alle reden dus om bij de zoektocht naar een nieuwe baan niet alleen te kijken in welke mate jij voldoet aan de selectiecriteria maar ook een lijstje op te stellen waar jouw nieuwe werkgever aan mag voldoen. Dan vind je uiteindelijk de baan die écht bij je past.

Nieuws
Datum: 20-11-2013