Reclame mag!

Het blad Managementteam publiceerde op 21 november de uitkomsten van een onderzoek naar de consultancysector en de reputatie van de grootste marktspelers. Nu is Sharing Curiosity geen (groot) consultancybureau maar wij geven natuurlijk wel adviezen op het gebied van organisatiesturing en bedrijfscoaching. Wat valt mij op in dit onderzoek?

Lage klanttevredenheid

Respondenten geven aan steeds minder gebruik te maken van externe adviseurs omdat ze niet tevreden zijn. Helaas wordt niet echt duidelijk waaróver men niet tevreden is; wel wordt hier genoemd dat veel advieskantoren niet in staat zijn een eigen identiteit te ontwikkelen en deze over het voetlicht te krijgen bij (potentiële) opdrachtgevers. Blijkbaar resulteert dit in onvoldoende waarde van de uitgebrachte adviezen of een matige executie van geleverde diensten.

Opkomst ZZP’ers

ZZP’ers worden steeds vaker ingezet voor adviesopdrachten. 41,7% van de ondervraagde managers zegt dat ze meer gebruik maken van ZZP’ers dan voorheen. Prijs wordt vaak als reden genoemd, maar kleine organisatie lijken ook beter in staat om zich onderscheidend te positioneren.

Zelf je business kennen

Voor mij is de basis nog altijd dat een manager zijn eigen business moet kennen. Je moet zelf de kennis in huis hebben om je bedrijf te runnen, op ontwikkelingen te anticiperen en succesvol te zijn. Ik ben dus zeker niet vóór het ongelimiteerd inhuren van externe adviseurs als het managementteam zelf niet goed functioneert. Maar als je een keer een extra kritische blik nodig hebt, of je wilt tijdelijk extra executiekracht om processen of projecten te versnellen, dan kan het inzetten van externe capaciteit een prima oplossing zijn.

Het rommelt in de markt

En dat is prima. Kantoren die niet voldoen aan de verwachtingen van hun opdrachtgever, of anders gezegd, niet in staat zijn deze te overtreffen, krijgen gewoon de rekening gepresenteerd. Alleen als je als adviseur écht iets toevoegt aan organisatie wordt je klant blij. Simpel eigenlijk. En advieskantoren die dat wél doen, mogen gerust wat reclame maken. Huh, bij deze dan.

Nieuws
Datum: 22-11-2013