Geef jezelf iets waardevols cadeau: tijd!

Iedereen heeft het druk in de overtreffende trap. Hoe ga jij eigenlijk om met je beschikbare tijd? Heb je het gevoel dat je altijd onder tijdsdruk staat? Ga jij respectvol met de tijd van anderen om en vice versa? Graag geef ik je een paar handige tips mee die je helpen je tijd goed te managen

Pak de regie

Niemand heeft respect voor jouw tijd als je dat zelf (ook) niet hebt. Dus: maak duidelijk, in zowel woorden als daden, dat jouw tijd waardevol is. Als je het gevoel hebt dat iemand jouw tijd 'claimt', benoem dat dan. Doe dat eerlijk en geef aan waarom je iets op dit moment niet past. Bied een oplossing of een alternatief aan. Of verwijs ze naar iemand anders voor hulp. Als je dit een paar keer gedaan hebt, word je er handig in en dan voelt het ook minder ongemakkelijk.

Stop onzinnige dingen

Vaak gaat het niet alleen om het gevoel dat je tijd tekort komt. Wat zeker meespeelt is de lange lijst van to do's, vaak dingen die we uit gewoonte doen zonder dat we misschien nog weten waaróm. Dus: stop met het opstellen van routine-rapporten die niemand leest of het bijwonen van vergaderingen die je niets opleveren. Zó, dat scheelt tijd, of beter gezegd: dat levert tijd op!

Een goede leider delegeert

Zolang je alles zelf wilt doen omdat 'jouw manier de beste is', dan komt er uiteindelijk een moment dat je verzuipt. Dus: leer delegeren (want het levert je tijd op om andere dingen te doen én waardering van je medewerkers voor het vertrouwen dat je ze geeft) en accepteer dan dat iemand anders een taak op zijn/ haar manier tot een net zo goed einde kan brengen. 

Evalueer je dag

Sommige klussen moeten gewoon gedaan worden en zijn onontkoombaar. En niet alle projecten/ werkzaamheden zijn gelijk of leveren een gelijkwaardig resultaat op. Evalueer daarom regelmatig waar je je tijd aan besteed hebt en wat het je opgeleverd heeft. Op die manier kun je de volgende keer meer tijd besteden aan je 'winners' en laat je de 'losers' voor wat ze zijn. Zo ontwikkel je je optimale tijdbesteding en dagindeling.

 

Nieuws
Datum: 05-12-2013