Conflictstrategieën voor aardige mensen

Ben jij iemand die er trots op is dat je het goed kunt vinden met je collega's en dat er eigenlijk nooit een onvertogen woord valt tussen jou en je medewerkers? Helaas moet ik je dan vertellen dat je net zo 'schuldig' bent aan het dysfunctioneren van je team als die collega die altijd loopt te zeuren of die medewerker die er regelmatig de kantjes vanaf loopt. Waarom? Omdat zo nu en dan een gezond, open conflict de lucht klaart en bijdraagt een het succesvol functioneren van een team. Een conflict kan oncomfortabel aanvoelen, maar het is een bron van innovatie en belangrijk in het detecteren en managen van risico's.

Nieuwe definitie van 'aardig zijn'

Veel mensen vinden het belangrijk om aardig gevonden te worden. Met dat in het achterhoofd spreken zij zich niet uit over wat ze écht van een voorstel vinden of durven niet de vinger op de zere plek te leggen. En dat is jammer: want hiermee blijven belangrijke zaken onuitgesproken en belemmer je eigenlijk je eigen team om beter en meer succesvol te worden. En hoe 'aardig' ben je dan eigenlijk? Daarom is het beter om 'aardig zijn' anders te definiëren bijvoorbeeld in termen van 'het toevoegen van waarde of unieke ideeën aan het team'. Als je bereid bent om dat te allen tijde te doen, dan kun je nog steeds 'aardig zijn' door zorgvuldig te zijn in de manier waarop je je mening brengt. Hieronder vind je een paar tips die je daarbij kunnen helpen.

'Ja en' in plaats van 'ja maar'

Een klassieker maar hij werkt nog steeds. Als je het niet eens bent met iemand, creëer je weerstand als je je reactie begint met 'ja, maar...'. Door eerst een bevestigend 'ja' uit te spreken en dit te koppelen door 'en verder moeten we ook dit of dat niet vergeten', zullen mensen gemakkelijk openstaan voor jouw nieuwe gezichtspunt.

Daag uit met hyptheses

Ook hier geldt: dwing mensen niet in de verdediging. Als mensen het in eerste instantie niet eens zijn met je voorstel, daag ze dan uit om 'out of the box te denken' en zich voor te stellen welke resultaten, veranderingen, alternatieven het gevolg kunnen zijn van jouw voorstel. Vanuit deze positieve gedachtenstroom, zijn eventuele bezwaren gemakkelijker op te lossen.

Vraag naar de impact

Botweg een voorstel afschieten voelt nooit prettig: niet voor degene die het voorstel doet en ook niet voor degene die zich blijkbaar zorgen maakt over dit voorstel. In plaats van een voorstel 'af te schieten', kun je vragen naar de mogelijke gevolgen of impact voor het voorstel. Eventuele risico's worden dan zichtbaar in een open discussie en je presenteert jezelf als iemand die openstaat voor ideeën en op zoek is naar de juiste uitvoering ervan.

Vraag om hulp

Niets is zo vervelend als de betweter die altijd denkt te weten waarom een idee niet werkt. Stel dan gewoon de hulpvraag, bijvoorbeeld 'Kun je het me nog eens uitleggen, want ik kan je niet goed volgen' of 'Kan je nog eens uitleggen hoe dit voorstel probleem x gaat oplossen'. Door het stellen van dit soort 'open' vragen krijg je enerzijds een beter beeld en anderzijds creëer je de mogelijkheid om (met collega's) het plan bij te sturen.

Een conflict, en dan gedefinieerd als het presenteren van een afwijkende mening ook als het oncomfortabel voelt, is een succesvoorwaarde voor een goed team. Diversiteit in teamdenken is een bron van innovatie en groei. Alleen al hierom is het vermijden van conflicten dus onwenselijk. Het toepassen van de gepresenteerde tips en technieken kunnen het je gemakkelijk maken om die rol zodanig te vervullen dat je een gewaardeerd teamlid bent én blijft.

 

(Bron: HBR blog 'Conflict Strategies for Nice People' van Liane Davey)

Nieuws
Datum: 30-12-2013